Zware klap voor Drieëenheidkerk

14 juli 2007

OLDENZAAL - Rooms-katholiek Oldenzaal krijgt een tweede klap te verwerken. Volledig tegen de verwachting in wordt ook de Drieëenheidkerk uiterlijk 31 december 2008 aan de eredienst onttrokken.

Het advies van de commissie die zich boog over de kerkensituatie in Oldenzaal is wel de Drieëenheidkerk om te vormen tot een steunpunt voor de plaatselijke geloofsgemeenschap. Maar het wordt wat betreft de commissie, die bindend advies heeft uitgebracht aan het dekenaat Twente en kardinaal Simonis, geen volwaardige kerklocatie meer.

De net benoemde vice-voorzitter Henk Teikotte van de parochie van de H. Drieëenheid zat gisteren kort na de middag in zijn eigen parochiecentrum met een gezicht vol vraagtekens. "Wat houdt dit precies in", vroeg Teikotte zich hardop af. "We houden wel ons gebouw, maar wat bedoelt men met een steunpunt?"

De vier vice-voorzitters van de Antonius-, Maria-, Emmaus- en Drieëenheidparochie besloten gisteren tussen de middag toch volledig open kaart te spelen waar het gaat om het sluiten van kerken in de stad. Donderdag nog hielden zij de kaken stijf op elkaar en wilden zij, vanwege de vakantie, het nieuws pas over zes weken, op 30 augustus, aan de parochianen mededelen.

"Daar hadden we afspraken over gemaakt, maar we wilden het ook vanwege de publiciteit van gisteren niet langer stilhouden", aldus Hans Jacobs van de Antoniusparochie. Nog een nieuw aspect in de nu geopenbaarde aanbevelingen van de commissie is dat deze toch adviseert een nieuwe kerk te bouwen ten noorden van de rondweg, ten behoeve van de wijken De Thij, de Essen en de Graven Es. Deze kerk zou uiterlijk 2010 in gebruik moeten worden genomen.

Henk Teikotte van de Drieëenheid zegt althans in dit stadium helemaal niet in zo'n nieuwe kerk te geloven. "Ik heb daar mijn heel grote twijfels over." Teikotte deelde gisteren mee dat hij en zijn medebestuurders de criteria waarop de commissie heeft geoordeeld, grondig gaan bestuderen en doorrekenen. Of dat betekent dat de Drieëenheidparochie het hoofd nog niet in de schoot legt, kon de zichtbaar aangeslagen vice-voorzitter van het kerkbestuur nog niet zeggen. De commissie heeft laten meewegen dat de onderhoudslasten van de Drieëenheidkerk relatief hoog zijn.

De noodzakelijke investeringen om onder meer het kerkdak te repareren zouden in de toekomst zwaar kunnen gaan drukken op de begroting van de stadsparochie, die Oldenzaal midden volgend jaar krijgt. De tweede overweging om de kerk te onttrekken aan de eredienst is dat de afstand tot de Plechelmusbasiliek relatief gering is.

Dat de Emmauskerk in De Thij verdwijnt was al wel zeker. De commissie adviseert deze te sluiten op het moment dat de nieuwe kerklocatie aan de noordkant van Oldenzaal wordt opgeleverd.

De sluiting van de Antoniuskerk, waar deze krant gisteren al over berichtte, zou ook uiterlijk 31 december 2008 een feit moeten zijn. De commissie beveelt aan de ruimte achterin deze kerk in te richten als stiltecentrum. Ook de Antoniuskerk blijft met vraagtekens zitten. Wat wordt de nieuwe bestemming van het kerkgebouw, dat een Rijksmonument is? Zeker is dat de kerk veel onderhoud vraagt en dat, ondanks de subsidie van Monumentenwacht, het benodigde onderhoudsbedrag flink in de papieren zal lopen.


Terug