Kerken zijn het eens over marsroute

16 januari 2007

OLDENZAAL - De vijf r.-k. parochies in Oldenzaal zijn het eens over de marsroute om het aantal kerklocaties in de stad terug te brengen tot drie. Een commissie van vijf leden buigt zich zowel over de keuze Drieëenheidkerk-nieuwbouwkerk als over de keuze Mariakerk-Antoniuskerk.

De commissie zal bestaan uit twee vertegenwoordigers van het bisdom Utrecht: één functionaris die financieel deskundig is en een tweede die pastorale kennis heeft. In overleg met de vice-voorzitters van de parochiebesturen wordt een onafhankelijke voorzitter voor de adviescommissie aangezocht. De parochies hebben aangegeven belang te hechten aan een neutrale voorzitter en willen mee kunnen beslissen over wie dat gaat worden. Voor Oldenzaal-Zuid worden twee parochianen toegevoegd van achtereenvolgens de Maria- en de Antoniusparochie. Voor de noordkant van de stad worden twee parochianen van de Drieëenheid- en de Emmauslocatie toegevoegd. De parochianen mogen geen lid zijn van een parochiebestuur. De parochiebesturen hebben afgesproken dat het advies voor de locatiekeuze in Oldenzaal-Zuid en Oldenzaal-Noord vóór 1 mei afgerond moet zijn. Het advies aan kardinaal Simonis is bindend voor alle parochiebesturen. Na 1 mei wordt bekeken wat de tijdsplanning zal zijn voor effectuering van het uitgebrachte advies.
De parochies waren het aanvankelijk niet eens. Wel dat het aantal kerklocaties terug moet van vijf naar drie. Niet over welke parochies de deur op slot moeten draaien. De Mariaparochie wilde de aangeboden overeenkomst niet ondertekenen. Daarmee lag het hele traject weer op de helling. In het centrum van Oldenzaal blijft de Plechelmusbasiliek een kerklocatie waar wekelijks wordt gevierd. Maar in noord en zuid moeten keuzes worden gemaakt. De betrokken parochies verzamelen op dit moment argumenten die duidelijk moeten maken dat hùn parochie voortbestaansrecht heeft. Onder meer in Zuid-Berghuizen is een groep parochianen daarmee bezig. De Mariaparochie beschouwt zichzelf als een vitale parochie, maar moet het uitvechten met de Antoniusparochie. Die laat zich voorstaan op het feit dat het kerkgebouw een rijksmonument is. In De Thij pleit de Emmausparochie voor een nieuwe kerk in Oldenzaal-Noord. Blijven op de huidige locatie bij winkelcentrum De Thij lijkt onwaarschijnlijk gezien de herinrichtingsplannen voor dit centrum. De Drieëenheidparochie lanceerde geruime tijd geleden een plan een deel van de kerk te verhuren aan medegebruikers. Om precies te zijn het Katholiek Onderwijs Noordoost-Twente (Konot) en kinderdagverblijf De Kangoeroe. Volgens een woordvoerder zou Konot dezer dagen berichten of men met de Drieëenheidparochie in zee wil gaan. De Kangoeroe is volgens dezelfde woordvoerder over de plannen in gesprek met de gemeente. In de tussentijd heeft het kerkbestuur van de Drieëënheid wel de aanvraag gereed gemaakt voor de noodzakelijke kerkrenovatie. Met name het dak van de kerk behoeft een grondige reparatie. De aanvraag gaat naar het bisdom. 'Omdat we daarmee niet langer kunnen wachten', aldus de woordvoerder. Een nieuwe kerk in de nieuwe noordelijke stadswijken blijft een optie. Hoewel daar in de Drieëenheidparochie maar weinig mensen in geloven. Zij zeggen dat het aantal kerkgangers in de nieuwbouwwijken ontoereikend zal zijn voor een nieuwe kerk. Ze voelen meer voor een soort inloopzaal in de nieuwe wijken als dependance van een parochie.


Terug