Actie Plechelmus gaat gewoon door

15 april 2006

OLDENZAAL - De acties voor het behoud van de Plechelmusbasiliek als moederkerk van Twente gaan gewoon door. Dat heeft de stichting Plechelmusbasiliek, de centrale parochiekerk van Oldenzaal, besloten na kennis te hebben genomen van het nieuwe toekomstmodel dat eergisteren uit de hoed kwam van het dekenaat Twente en het bisdom Utrecht.

Het voorstel komt er kortgezegd op neer dat door een fusie van alle kerken er één grote parochie Oldenzaal ontstaat.'Het zou mooi zijn als kardinaal Simonis dit model zou overnemen in zijn besluit, maar zover is het nog niet. Er zitten nog wat addertjes onder het gras', stelt woordvoerder E. Oostvogel vast. Hij wijst er op dat met het nieuwe model het door de stichting gewraakte advies van de onafhankelijke commissie nog niet van tafel is. 'Daarin wordt er nu juist van uitgegaan om de Plechelmus zijn status als parochiekerk te ontnemen. Met andere woorden er is nog geen besluit genomen. Daarom zien wij geen reden om te stoppen met actievoeren', zegt Oostvogel. Hij voegt er met nadruk aan toe dat de stichting wel blij is met de 'draai' van het dekenaat en het bisdom. 'Ze hebben goede notie genomen van de indrukwekkende manifestatie van afgelopen zaterdag en zijn zich er meer van bewust dat onze actie massaal wordt ondersteund door burgers uit alle windstreken. De nieuwe ontwikkeling geeft in elk geval hoop. Het is een stap in de goede richting. Dat stemt tot gematigd optimisme', aldus Oostvogel.
Hij meldt dat het aantal steunbetuigingen ook na het weekeinde weer is toegenomen. Het aantal handtekeningen nadert inmiddels de 6500. 'Dat is nog niet het eindgetal', voorspelt Oostvogel. De handtekeningen worden over enige tijd overhandigd aan kardinaal Simonis. Die heeft zich via zijn woordvoerder daartoe al bereid verklaard.


Terug