Deken: Plechelmus kan een parochiekerk blijven

5 mei 2006

OLDENZAAL - Deken André Zegveld van Twente heeft naar zijn zeggen veel misverstanden kunnen wegnemen bij de leden van de actievoerende stichting voor het behoud van de Plechemusbasiliek als parochiekerk.

De deken heeft uit kunnen leggen dat zijn advies voor de toekomst van de basiliek een stap verder gaat dan het gewraakte advies van een onafhankelijke commissie eerder dit jaar.
Het voorstel van Zegveld komt erop neer dat alle kerkbesturen opgaan in één parochiebestuur dat de zeggenschap krijgt over de 2,5 kerk die er na de reorganisatie nog overblijven.
'Welke kerken dat zijn weet ik niet maar ik heb mijn gesprekspartners gerust kunnen stellen dat één daarvan in elk geval de Plechelmus zal zijn. Dat staat vast.' Dat betekent volgens Zegveld dat de basiliek gewoon als parochiekerk kan blijven bestaan. 'De invulling en verdeling van parochiële activiteiten vallen onder verantwoordelijkheid van het nieuwe bestuur', legt Zegveld uit. Deze oplossing komt niet alleen uit zijn koker maar ook uit die van het Bisdom Utrecht.
Nieuw is deze constructie niet. In Arnhem is die al in praktijk gebracht. 'Voor zover ik weet tot tevredenheid van alle parochianen', aldus Zegveld. Hij laat verder doorschemeren dat zijn advies bij de uiteindelijke besluitvorming zwaarder zal wegen dan dat van de onafhankelijke commissie. 'Het moet me van het hart dat er ook in het advies van de commissie geen sprake van was dat de Plechelmus aan de erediensten zou worden onttrokken. Dat is wel eindeloos rondgezongen, maar het klopt niet', heeft de deken ook de leden van de stichting St. Plechelmus de centrale Parochiekerk van Oldenzaal, laten weten.
Aanvankelijk steunde de deken de bevindingen van de commissie. Zijn jongste voorstel wijkt daar nogal van af. 'Dat heeft te maken met voortschrijdend inzicht. Of zoals kardinaal Alferink altijd zei: 'Als je nooit van gedachten verandert, heb je ook nooit nagedacht.'
De mensen van de stichting laten weten dat ze een positief gevoel hebben overgehouden aan het gesprek met de deken, maar wel de vinger aan de pols blijven houden als het gaat om de toekomst van de Plechelmus.


Terug